Снимки с телефон, приятел с добър фотоапарат или професионалист? Къде е разликата?

Чудили ли сте се дали за предстоящ повод да наемете професионален фотограф, да се доверите на прескъпия си мобилен телефон или да помолите за услуга приятел, който притежава добър фотоапарат? Мога да отговоря на този въпрос с едно изречение – фотографията е изкуство, фотографите рисуваме със светлина и разказваме истории с изображенията, които създаваме. Ако смятате, че едно натискане на копче е достатъчно – няма нужда да четете нататък.

Често чувам въпроса „Защо цената за фотозаснемане е толкова висока“. На това какво получават срещу хонорара, който заплащат клиентите на професионалните фотографски услуги, ще посветя редовете по-долу.
И така… преди да чуете онзи специфичен звук на прещракване, последван от запечатване на момента, към който ще се връщате с внуците си, се случват множество неща, с които са наясно само хората, вложили години време в обучение и усъвършенстване. Всичко започва с една среща, в която да запознаете фотографа си с желанията и нагласите си. Обратната връзка е важна, за да получите насоки и варианти за изпълнение на фотографската услуга.
Следва съществената част, която вие наричате фотосесия, а ние –  калориигорячката 🙂 Хиляди крачки в търсене на най-добрата перспектива, светлина и поза. В тази фаза от създаването на изображенията има някои специфични моменти, наименувани със сложни термини – кадриране, композиция, технически настройки като ISO чувствителност, бленда и скорост на затвора. Все важни за изпълнение стъпки, за да се получи снимка със заряд и настроение, която да пази емоцията от изминалото събитие.
И малко информация от кухнята… кадрирането и композицията са важни за общия изглед на изображението, за сюжета и първото впечатление от снимката. За да акцентираме на един или друг обект, използваме перспективата. А за да придадем „живост“ на снимката използваме светлината. Има и някои основни настройки, които се коригират преди да натиснем копчето. ISO, блендата и скоростта на затвора определят колко светлина, динамика и артистичност ще има в снимката., кои обекти ще са във фокуса на изображението и колко ще бъде замъглен фонът.
Нещата не приключват с фотосесията. Преди години имаше тъмна стаичка, в която се проявяваше фото филмът и протичаха процесите на копиране на снимките, но чарът се загуби с въвеждането на компютърните програми служещи за конвертиране на RAW файловете в JPG. И специфичните познания на фотографите се наложи да се задълбочат.
Е, това е. Голяма част от горната информация може да се стори сложна и трудна за разбиране. Затова фотографите учим занаята и го усъвършенстваме с години. Добра камера е нищо, без някой, който да знае как да я използва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*