Кои са църквите и манастирите, в които Photography Blagavest е снимала Свето Кръщение?

Измина време, в което станах част от десетки ритуали Свето Кръщение, запазих разкошни емоции в снимки по време на тези семейни празници, за което съм изключително благодарна на семействата, които ме избраха за техен фотограф. В следващите редове ще споделя опит и впечатления от църквите и манастирите, в които съм снимала до момента.
Катедрален храм “Успение Богородично”, в сърцето на Пловдив, ритуала бе проведен много добре. Храма е широк, това позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Двора към храма е доста приветлив, в близост има места, където да се направят, както самостоятелни снимки на детето, така и снимки със семейството и гостите на празника. Ето и няколко снимки от там.

Храм “Света Троица”, в кв. Кичук Париж, няколко ангажимента ме отведоха там, ритуала се проведе добре. Пространството вътре не е много голямо, но позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Това, което ме учуди веднъж беше, че когато дойде време за кръщаването в купела, децата не ги съблякоха. Прилежащия двор е доста симпатичен, могат да се направят снимки на детенцето, както индивудуални така и общи със семейството и гостите на събитието.

Храм “Свето Преображение Господне”, в кв. Тракия, сравнително нова църква. Ритуалите, на които съм присъствала там, като фотограф бяха проведени добре. Пространството вътре е достатъчно голямо, за да се направят снимки от различни гледни точки. Има хубава фасада и приветливо пространство, които позволяват да се направят чудесни снимки, преди или след ритуала.

Храм “Св. Възнесение Господне” или Св. Спас зад Военна болница, както е по-известна. Ритуалите, на които съм присъствала там, някои бяха проведени много добре, а други доста съкратени. Олтара е доста тъмен и това е голямо предизвикателство за мен, като фотограф, защото основно работя със светлина. Пространството вътре е голямо, позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Двора към този храм също е доста симпатичен и предоставя възможност да се направят хубави снимки, когато времето и обстоятелствата ги позволяват.

Бачковски манастир, това което знаех от колеги снимали преди мен там е, че час за ритуала не се записва предварително, отива се на късмет, може да сте единствени, а може да има още 5 или 10 семейства. Има случаи, когато съм била там и имаше няколко други семейства преди нас, отчето провеждаше риатуала едновременно за две деца. Ние изчакахме и минахме самостоятелно. Примерната снимак е от кръщрнр, което се направи за три деца наведнъж. Параклиса, в който се провеждат кръщенетата там е доста мъничък, това ограничава до някъде фотографа, да създаде снимки от различни гледни точки. Плаща се такса за фотографа, която по спомен бе символична в размер на 5 лева.

Храм “Света Великомъченица Марина”, в центъра на Пловдив. Трудно ми е да скрия, че останах очарована от това, как премина ритуала, въпреки обстоятелствата. Денят, в който снимах беше 17 юли, когато се чества Света Марина, храма бе препълнен с хора дошли да присъстват на тържествената литургия по повод празника. Въпреки тези обстоятелства, ритуала продължи един час, най-дълъг от всички, които съм снимала. Двора към храма е хубав и позволява, да се направят самостоятелни снимки на детенцето и общи такива със семейството.

Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, в близост до алеята, която води до Братската могила. Този храм ми стана любим, заради светлия олтар. Ритуалите, на които съм присъствала там бяха проведени добре. Към храма има двор, в който могат да се направят снимки на детето и общи със семейството и гостите на празника.

Араповски манастир „Света Неделя“, който се намира в близост до Асеновград. Там се записват предварително часове, има хубав двор, който позволява да се направят чудесни снимки преди или след ритуала. За този храм също ми е трудно да скрия, че много ми допадна, както от организационна гледна точка, така и от фотографска 🙂

Храм “Св. св. Константин и Елена” в Стария град на Пловдив. Този храм е един от най-автентичните за мен, пази една чудесна старинна атмосфера, а отец Петър винаги провежда ритуала
изключително добре. В самия двор, както и в близост до църквата има чудесни локации за снимки, както преди така и след ритуала.

Белащински манастир “Св. Георги Победоносец”, в него кръщенките също са с предварително записване. Двора към манастира е много приятен, както за снимки, така и за отмора. Няколко ритуала съм снимала там, бяха проведени добре.

Храм “Света Неделя” в Стария град на Пловдив. Олтара е доста тъмен, което е голямо предизвикателство за мен, като фотограф. Няколко пъти снимах там, ритуалите в два от случаите бяха проведени в доста съкратен вариант, в други случаи както си му е редът. Пространството вътре е голямо, което дава възможност да се снима от различни гледни точки. Двора към храма е хубав и дава възможности за индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.
Храм “Св. Иван Рилски” в квартал Кършияка. Олтара тук също е тъмен, което е предизвикателство за фотографа. Ритуала беше проведен в съкратен вариант. Пространството вътре е голямо, което дава възможност да се снима от различни гледни точки. Двора към храма е хубав и позволява да се правят индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.
Роженски манастир “Рождество Богородично” в Пиринска Македония, България. Трепетно вълнение на очакване изпитвах до настъпването на датата, когато пропътувах доста киломентри, за да бъда фотограф на Свето Кръщение там. Влизайки в църквата към манастира и разглеждайки обстановката, установих че снимането там ще е трудничко. Олтара е тъмен, пространството вътре не е голямо, което ограничава възможностите за снимки от различни гледни точки. Ритуала се проведе добре. Двора към храма е хубав и дава възможности за индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.
Храм “Св. Климент Охридски” в квартал Христо Смирненски. Олтара тук също е тъмен, пространството вътре не е много голямо, но има възможност да се правят снимки от различни гледни точки. Ритуалите, на които присъствах там бяха проведени в дълъг вариант, това позволява на фотографа да направи хубави снимки на ключовите моменти по време на ритуала. Парка към църквата, дава възможност за самостоятелни снимки на детето, както и общи със семейство и гости на празника.
Църква “Свето Успение Богородично” в град Батак. Пристъпвайки прага на църквата се впечатлих от красотата и атмосверата вътре. Олтара е изключително красив, пространството вътре не е много голямо, но има възможност да се правят снимки от различни гледни точки. Ритуала, на който присъствах там бе проведен в дълъг вариант, това ми позволи да направя снимки, които изключително добре да разкриват, какво и как се е случило. Църквата се намира в центъра на града.
Църква Свети Илия в град Пловдив, кв. Изгрев. Храма е малък, но въпреки това има възможност да се направят снимки от различни гледни точки. Олтара е тъмен, но красив. Отеца и жените, които работят там се бяха постарали да направят красива и празнична украса. Ритуала, на който присъствах там бе проведен в дълъг вариант. Има малко и китно дворче.
Храм “Св. Харалампий” в град Пловдив, намира се в широк център. Храма е малък, но въпреки това има възможност да се направят снимки от различни гледни точки. Олтара е тъмен, но красив. Отеца проведе ритуала добре. Има малко и китно дворче.
Храм “Св. Георги” в град Пловдив, намира се в близост до моста на Герджика. Храма е голям и светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Има китно дворче, даващо възможност да се направят мили семейни снимки след ритуала или преди това.
Църква “Св. Троица” в село Труд, което се намира съвсем близо до Пловдив. Храма е сравнително голям и светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Има китно дворче, даващо възможност да се направят мили семейни снимки след ритуала или преди това.
Църква “Св. Архангел Михаил” в село Цалапица, което се намира близо до Пловдив. Храма е сравнително голям, но не много светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Ритуала бе проведен в дълъг вариант, няма да крия, че те са ми слабост защото мога да търся и снимам от различни гледни точки. Има китно дворче, даващо възможност да се направят мили семейни снимки след ритуала или преди това.
Какво Ви е необходимо за ритуала Свето Кръщение? Голяма хавлия, която може да бъде избродирана с името на Кръщелника. Сапун, който е необходим за самия ритуал. Голяма свещ, която Кръстника или Кръстницата държи от името на детето. Шишенце пълно с олио или зехтин (миро). Шишенце за светена вода, след ритуала вие или свещеника отсипва от осветената вода в шишенцето и си го запазвате. Кутийка за косичка, в която да съхраните кичура коса, който се отрязва по време на ритуала. Кутийка за кръстчето, което се освещава и може веднага да бъде сложено на детето. Пита за почерпка след ритуала. Бурканче с мед, в което ще е удобно след ритуала гостите, да си топнат парче от питата. Папка за Кръщелно свидетелство.

Какво остава за Църквата? Бутилка червено вино, хавлиена кърпа за свещеника, бутилка олио или зехтин. Възможно е да Ви поискат цвете, най-често чимширена китка вързана по традиция с червен конец или свита с червено цвете в средата, за поръсване.
За ресторант, в който да направите тържеството след ритуала, да поръчате торта или украса, може да се свържите с мен или да разгледате линковете, които съм посочила в блог статията за рожден ден.
Някои съвети, които мога да дам от опит, за да мине празника ви по възможно най-добрия начин са:
* Запишете час за ритуала съобразен с режима на детето. Едни от най-хубавите снимки по време на кръщенка, се случват, когато детето е спокойно, наспано и нахранено.
* Постарайте се, да дойдете 10-15 минути по-рано преди началото на ритуала. В месеци, когато се правят често Кръщенета и Църковни бракове, закъснявайки за часа, който сте записали, ритуала ще бъде много съкратен и изкаран на скоропоговорка. Вярно е, че има случаи, когато самите отчета съкращават ритуала, но преди да запишите час, интерисувайте се, за това, как преминава ритуала и колко време отнема, масово продължителността е 45 минути.
* Вие, като родители бъдете спокойни, наблюденията са ми, че колкото повече се притеснявате, как ще премине празника, толкова повече децата усещат притеснението ви и също се разстройват.
На разположение съм, за всеки от вас, който би искал да се посъветва или обсъди неща свързани със провеждането на Свето Кръщение, което организира. От този линк, може да научите, какво да очаквате и ще получите, когато ме ангажирате за фотограф на Свето Кръщение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*