Коя църква или манастир, да изберете за Кръщене?

Измина време, в което станах част от десетки ритуали Свето Кръщение. Запазих безброй емоции в снимки. Благодарна съм на семействата, които ме избират за техен фотограф. В следващите редове ще споделя впечатления от църквите и манастирите, в които съм снимала до момента. Ще се радвам, да са ви полезни при избора, в коя църква да кръстите детето си. 
Катедрален храм “Успение Богородично”, разположен е в сърцето на Пловдив, на ул. “Съборна” 2 в Стария Град. Храма е широк, това позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Двора към храма е доста приветлив, в близост има места, където е възможно да се направят, както самостоятелни снимки на детето, така и снимки със семейството и гостите на празника. До момента съм снимала 3-4 кръщенета в него, които бяха проведени много добре. Ето и няколко снимки от там, а при желание от ваша страна, мога да ви покажа и още, само ми пишете.

Храм “Света Троица”, в кв. Кичук Париж на ул. “Архимандрит Евлоги” 1А. В тази църква съм снимала поне 10-на кръщенета. Има няколко попа, които съм засичала там, на големи хриястиянски празници и при записани много ритуали за кръщене, се редуват. Правило ми е впечатление, че понякога не събличат детето, когато дойде време за кръщаването в купела, но като цяло ритуалите са се провеждали добре. Пространството вътре не е много голямо, но позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Прилежащия двор е доста симпатичен, могат да се направят снимки на детенцето, както индивудуални така и общи със семейството и гостите на събитието.

Храм “Свето Преображение Господне”, в кв. Тракия, сравнително нова църква. Тук съм снимала също няколко поредни пъти. Ритуалите са се провеждали от различни попове. Пространството вътре е достатъчно голямо, за да се направят снимки от различни гледни точки. По своето същество ритуалите бяха провеждани добре. Само веднъж ми се случи, ритуала да бъде съкратен драстично и изнесен, като скоропоговорка, поради факта, че семейството закъсня, а след тях имаше записан ритуал за църковен брак, което наложи съкращаването му. Има хубава фасада и приветливо пространство около нея, които позволяват да се създадат семейни снимки, преди или след ритуала.

Храм “Св. Възнесение Господне” или Св. Спас зад Военна болница, както е по-известна. Разположена е на ул. „Славянска“ 14, Каменица 1. Ритуалите, на които съм присъствала там, като цяло са били провеждане добре, но някои от тях доста съкратени, което ограничава възможностите за съдаване на снимки. Олтара е доста тъмен, пространството вътре е голямо, позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Двора към храма е доста симпатичен и предоставя възможност да се направят хубави снимки, когато времето и обстоятелствата ги позволяват.

Бачковски манастир, това което знаех от колеги снимали преди мен там е, че час за ритуала не се записва предварително, отива се на късмет, може да сте единствени, а може да има още 5 или 10 семейства. Има случаи, когато съм била там и имаше няколко други семейства преди нас, попа провеждаше риатуала едновременно за две или три деца. Ние изчакахме и минахме самостоятелно. Примерната снимак е от кръщене, което се проведе за едно семейство. Параклиса, в който се провеждат кръщенетата там е доста мъничък, това ограничава до някъде фотографа, да създаде снимки от различни гледни точки. Плаща се такса за фотографа, която по спомен бе символична в размер на 5 лева. За снимането на Кръщене в Бачковски манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив.

Храм “Света Великомъченица Марина”, в центъра на Пловдив, на ул. „Доктор Георги Вълкович“ 7. Трудно ми е да скрия, че останах очарована от това, как премина ритуала, въпреки обстоятелствата. Денят, в който снимах беше 17 юли, когато се чества Света Марина, храма бе препълнен с хора дошли да присъстват на тържествената литургия по повод празника. Въпреки тези обстоятелства, ритуала продължи близо един час, което позволи създаването на богат снимков материал. Двора към храма е хубав и позволява, да се направят самостоятелни снимки на детенцето и общи такива със семейството и гостите на празника.

Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, разположен на бул. „Копривщица“ 21. В близост до него е алеята, която води до Братската могила. Този храм ми стана любим, заради светлия олтар и стъклените арки през които влиза естествена светлина. Ритуалите, на които съм присъствала там, без изключение, бяха провеждани много добре. Просторен е, което позволява създаването на снимки от различни гледни точки. Към храма има малък двор, в който могат да се направят снимки след ритуала със семейството и гостите на празника.

Араповски манастир „Света Неделя“, намира се на 12 км след Асеновград посока Хасково, има отбовка в дясно от главния път, има и табела за манастира. Там се записват предварително часове, което лично за мен е предимство пред Бачковски манастир, това позволява по-добра организация на празника. Двора към манастира е просторен и хубав, позволява да се направят чудесни снимки преди или след ритуала. За този храм също ми е трудно да скрия, че много ми допада, вътре е просторно и удобно за заснемане от различни гледни точки. Ритуалите, които съм снимала там, без изключение бяха проведени много добре.

Храм “Св. св. Константин и Елена” е разположен в Стария град на Пловдив, на пл. „Хисар капия“. Този храм е един от най-автентичните за мен, пази една чудесна старинна атмосфера, а отец Петър винаги провежда ритуалите изключително добре. Един от малкото попове, които се съобразяват с фотографите. В самия двор, както и в близост до църквата има възможност за създаване на чудесни снимки, както преди така и след ритуала.

Белащински манастир “Св. Георги Победоносец”, в него кръщенките също се случват с предварително записване. Двора към манастира е много приятен, както за снимки, така и за отмора. Няколко ритуала съм снимала там, които бяха проведени добре. Попа винаги е бил различен, когато съм била там.

Храм “Света Неделя” в Стария град на Пловдив, на ул. “Петко Рачев Славейков” 40, може да се влезе и от ул. “Цар Иван Шишман”. Олтара на тази църква е доста тъмен, вътре е просторна и позовлява заснемане от различни гледни точки. Няколко пъти съм снимала там, в два от случаите ритуалите бяха проведени в доста съкратен вариант. Присъствала съм на ритуал, който е бил проведен, както си му е редът. Двора към храма е хубав и дава възможности за индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.

Храм “Св. Иван Рилски”
 в квартал Кършияка, на ул. “Васил Левски”85. Един ритуал, който се случи през май 2019-та ме отведе там, попа го проведе в леко съкратен вариант. Пространството вътре е голямо, което дава възможност да се снима от различни гледни точки. Олтара е тъмен, което на мен не ми допада съвсем от чисто фотографска гледна точка. Фотографите сме зависими от светлината, колкото повече, толкова по-добре. Двора към храма е хубав и сравнително голям, позволява да се правят индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.

Параклис “Св. Георги” в квартал Тракия на ул. „Поручик Боян Ботев“, кв. Лаута – А12. Един ритуал, който се проведе точно на Гергьовден ме отведе там. Да си призная бях скептично настроена, но притесненията ми не бяха основателни. Ритуала беше проведен добре от попа, който съм срещала в голямата църква в Тракия. Пространството вътре е доста малко, което ограничава възможността да се снима от най-различни гледни точки. Олтара е светъл, което на мен ми допадна. Има малко дворно пространство към параклиса, където могат да се направят снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.

Роженски манастир “Рождество Богородично” е средновековен манастир, разположен в югозападните склонове на Пирин, в близост е град Мелник. Сега сигурно се питате, как един фотограф от Пловдив отиде чак до там за заснемането на Свето Кръщение?! Отговора се крие в това, че има семесйтва, които веднъж ползвали моите услуги, държат за следващи поводи отново аз да бъда техен фотограф. Трепетно вълнение на очакване изпитвах до настъпването на датата, когато пропътувах доста киломентри, за да бъда фотограф на това Свето Кръщение. Влизайки в църквата към манастира и разглеждайки обстановката, установих че снимането там ще е трудничко. Олтара е много тъмен, пространството вътре малко, което допълнително ограничаваше възможностите за снимки от различни гледни точки. Ритуала се проведе сравнително добре. Двора към храма е хубав и дава възможности за създаване на индивидуални снимки на детето, както и такива със семейство и гости на празника.

Храм “Св. Климент Охридски” в квартал Христо Смирненски на ул. „Ранни лист“, в Пловдив. Олтара в тази църква е от тъмните, пространството вътре не е много голямо, но има възможност да се правят снимки от различни гледни точки. Ритуалите, на които съм присъствала там, без изключение бяха проведени в сравнително дълъг вариант, което позволява да направя хубави снимки от ключовите моменти на ритуала. Парковото пространство до църквата, дава възможност за самостоятелни снимки на детето, както и общи със семейство и гости на празника.

Църква “Свето Успение Богородично” в град Батак. Пристъпвайки прага на църквата се впечатлих от красотата и богатата орнаментика вътре. Олтара е изключително красив, пространството вътре е сравнително голямо, има възможност да се правят снимки от различни гледни точки. Ритуала, на който присъствах там бе проведен в дълъг вариант, това ми позволи да направя снимки, които изключително добре да разказват, какво и как се е случило. Църквата се намира в центъра на града.

Църква Свети Илия в град Пловдив, кв. Изгрев, ул. „Храбрец“ 17А. Храма е малък, но въпреки това има възможност да се направят снимки от различни гледни точки. Олтара е тъмен, но красив. Отеца и жените, които работят там се бяха постарали да направят красива и празнична украса. Ритуала, на който присъствах там бе проведен в сравнително дълъг вариант. Има малко и китно дворче, в което могат да се направят снимки след края на ритуала.

Храм “Св. Харалампий” в град Пловдив на ул. „Митрополит Натанаил“ 18, кв. Мараша. Храма е малък, но въпреки това има възможност да се направят снимки от различни гледни точки. Тук олтара отново е тъмен, но много красив. Отеца проведе ритуала добре. Има малко и китно дворче в което могат да се направят снимки след края.

Храм “Св. Георги” в град Пловдив на ул. „Янко Сакъзов“ 15, кв. Мараша. Храма е просторен и светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Олтара е светъл със богата орнаментика. Има симпатично дворче, даващо възможност да се направят красиви семейни снимки след ритуала или преди това.

Църква “Св. Троица” в село Труд, което се намира съвсем близо до Пловдив. Храма е сравнително голям и светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Ритуала бе проведен по учебник, както има една дума. Има дворно пространство, даващо възможност да се направят мили семейни снимки след ритуала или преди това.

Църква “Св. Архангел Михаил” в село Цалапица, което се намира близо до Пловдив. Храма е сравнително голям, но не много светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Ритуала бе проведен в дълъг вариант, няма да крия, че те са ми слабост защото мога да търся и снимам от различни гледни точки. Има китно дворче, даващо възможност да се направят семейни снимки след ритуала или преди това.

Църква “Св. Петър и Павел” е разположен на ул. „Никола Петков“ 2, намира се над Търговската гимназия в Пловдив. Храма е сравнително голям, но вътре е тъмен, позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Сред фотографската общност в града е “известен”, като бързата църква. Последния ритуал, който снимах там беше доста съкратен, детето го потопиха в купела с дрехите и обувките, а времето беше топло. Има дворно пространство, даващо възможност да се направят семейни снимки след ритуала или преди това.

Какво Ви е необходимо за ритуала Свето Кръщение? Голяма хавлия, която може да бъде избродирана с името на Кръщелника. Сапун, който е необходим за самия ритуал. Голяма свещ, която Кръстника или Кръстницата държи от името на детето. Шишенце пълно с олио или зехтин (миро). Шишенце за светена вода, след ритуала вие или свещеника отсипва от осветената вода в шишенцето и си го запазвате. Кутийка за косичка, в която да съхраните кичура коса, който се отрязва по време на ритуала. Кутийка за кръстчето, което се освещава и може веднага да бъде сложено на детето. Пита за почерпка след ритуала. Бурканче с мед, в което ще е удобно след ритуала гостите, да си топнат залче от питата. Папка за Кръщелно свидетелство.

Какво остава за Църквата? Бутилка червено вино, хавлиена кърпа за свещеника, бутилка олио или зехтин. Възможно е да Ви поискат цвете, най-често чимширена китка вързана по традиция с червен конец или свита с червено цвете в средата, за поръсване.
Някои съвети, които мога да дам от опит, за да мине празника ви по възможно най-добрия начин са:
* Запишете час за ритуала съобразен с режима на детето. Едни от най-хубавите снимки по време на кръщенка, се случват, когато детето е спокойно, наспано и нахранено.
* Постарайте се, да дойдете поне 10-15 минути по-рано преди началото на ритуала. В месеци, когато се правят често Кръщенета и Църковни бракове, закъснявайки за часа, който сте записали, ритуала ще бъде много съкратен и изкаран по бързата процедура. Вярно е, че има случаи, когато самите отчета съкращават ритуала, но преди да запишите час, интерисувайте се, за това, как преминава ритуала и колко време отнема, масово стандартната продължителност е 45 минути.
* Вие, като родители бъдете спокойни, наблюденията са ми, че колкото повече се притеснявате, как ще премине празника, толкова повече децата усещат притеснението ви и също се разстройват.
На разположение съм, за всеки от вас, който би искал да се посъветва или обсъди неща свързани със провеждането на Свето Кръщение, което организира. От този линк, може да научите, какво да очаквате и ще получите, когато ме ангажирате за фотограф на Свето Кръщение. За конкретна информация относно свободни дати, моля позвънете на 0896 31 65 69 – Благовеста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*