Кой манастир или църква за кръщене около Пловдив, да избера? Разгледай възможните места!

Манастири за кръщене около Пловдив.
Пиша настоящите редове с идеята да бъда полезна на тези от вас, които търсят манастир или църква в околностите на град Пловдив, за да реализират ритуала Свето Кръщение за своето дете. От 2017-та до днес станах част от десетки кръщенета, запазих вълнуващи моменти и емоции в снимки. Благодаря на семействата, които ме избират за фотограф на този неповторим празник. В следващите редове споделям впечатления от манастири и църкви около Пловдив, в които съм снимала до момента. Информацията е актуална към януари 2023.

Араповски манастир „Света Неделя“

Намира се на 12 км след Асеновград посока Хасково, има отбивка в дясно от главния път, има и табела за манастира. Ритуала Свето Кръщение се провежда с предварително записан час, което лично за мен е предимство пред Бачковски манастир. Обичам работата ми да ме отвежда там за снимки. Църквата към манастира е просторна и удобна за заснемане на случващото се от различни гледни точки. Ритуалите, които съм снимала там, без изключение бяха проведени много добре. Двора към манастира е просторен и хубав, позволява да се направят чудесни снимки преди или след ритуала. За фото заснемането на кръщене в Араповски манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Кукленски манастир „Свети Свети Козма и Дамян“

От Пловдив поемате към Белащица, село Брестник, Куклен и стигате до Кукленския манастир Свети Свети Козма и Дамян, около 20-на км. е разстоянието. През изминалата 2022 снимах там за първи път, беше месец март. Случая е леко драматичен, но с добър край. При пристигане на семейството в манастира се установи, че по някаква незнайна причина църквата към манастира не беше подготвена за ритуала, а за капак липсваше отец който да проведе ритуала. Това наложи да изчакаме известно време, след което пристигна отец от Пловдив, който съм срещала в църквата в Тракия. Съветвам ви ден-два преди празника да позвъните и проверите, дали всичко е така, както сте говорили. Двора към манастира е просторен и хубав, позволява да се направят чудесни снимки преди или след ритуала. За фото заснемане на кръщене в Кукленски манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Белащински манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“

Разположен е на 1 км. югоизточно от с. Белащица и на около 12 км. южно от гр. Пловдив. Ритуала Свето Кръщение се случва с предварително записване на ден и час. Църквата към манастира има старинна атмосфера. Пространството вътре не е много голямо, но има възможности за снимки от различни гледни точки. Двора към манастира е много приятен, както за снимки, така и за отмора. Няколко ритуала съм снимала там, които бяха проведени много добре. За фото заснемане на кръщене в Белащински манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Манастир „Света Троица“ Кръстова гора

Кръстова гора се намира в Средните Родопи на 60 км от град Пловдив. Ритуала Свето Кръщение там се случва без предварително записан час за ритуала, което крие риск от това да бъде драстично съкратен. През изминалата 2022-ра два пъти снимах там. Църквата към манастира е малка, но все пак има възможност за снимки от различна гледна точка. Пространството около църквата дава възможност за снимки след ритуала при подходящи атмосферни условия. За фото заснемане на кръщене в Кръстова гора се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Бачковски манастир „Успение Богородично“

Бачковският манастир е вторият по големина и значимост български манастир. Разположен е вдясно от поречието на Чепеларската река, до с.Бачково, на 10км от Асеновград и 30км от Пловдив. Знаех от колеги снимали преди мен там, че час за ритуала не се записва предварително, отива се на късмет, може да сте единствени, а може да има още 5 или 10 семейства. Имах случай, когато при пристигането на семейството имаше вече чакащи други семейства за кръщаване. Това доведе до изчакване от наша страна, но междувременно дойдоха още 2 семейства. Отеца провеждащ ритуалите реши, че ще направи общ ритуал за трите семейства. Примерната снимка е от кръщене, което се проведе за едно семейство. Параклиса, в който се провеждат кръщенетата там е доста мъничък, това ограничава до някъде фотографа, да създаде снимки от различни гледни точки. Плаща се такса за фотографа, която по спомен бе символична в размер на 5 лева. За снимането на Кръщене в Бачковски манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Роженски манастир „Рождество Богородично“

Роженски манастир „Рождество Богородично“ е средновековен манастир, разположен в югозападните склонове на Пирин, в близост е град Мелник. Това е най-отдалечената точка от Пловдив до която съм пътувала за фото заснемане на ритуал Свето Кръщение. Сега сигурно се питате, как един фотограф от Пловдив отиде чак до там за заснемането на кръщене?! Отговора се крие в това, че има семесйтва, които веднъж ползвали моите услуги, държат за следващи поводи отново аз да бъда техен фотограф. Трепетно вълнение на очакване изпитвах до настъпването на датата, когато пропътувах доста киломентри, за да бъда фотограф на това кръщение. Влизайки в църквата към манастира и разглеждайки обстановката, установих че снимането там ще е трудничко. Олтара е много тъмен, пространството вътре малко, което допълнително ограничаваше възможностите за снимки от различни гледни точки. Ритуала се проведе сравнително добре. Двора към храма е хубав и просторен, дава възможност за създаване на индивидуални снимки на детето, както и такива със семейство и гости на празника. За фото заснемането на Кръщене в Роженски манастир се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Храм „Свети Йоан Предтеча“, град Брацигово

Брацигово е на 40 км. от Пловдив в посока град Пещера. Ритуала Свето Кръщение там се проведе с предварително запазен час. Останах очарована от красотата на храма, както и от начина на провеждане на ритуала. Пространството вътре е обширно и позволява заснемане от различни гледни точки. Двора към църквата е голям и предразполагащ създаването на красиви фото спомени. За фото заснемане на Кръщене в Брацигово се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Църква „Свети Архангел Михаил“, село Цалапица

„Свети Архангел Михаил“ е източноправославен християнски храм в село Цалапица, което се намира на 20 км. от Пловдив. Няколко семейства са ме избирали за фотограф на празника им. Пространството в църквата е сравнително голямо, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Ритуала винаги е провеждан в дълъг вариант, което ми дава възможност да снимам от различни гледни точки. Има китно дворче, даващо възможност да се направят семейни снимки след ритуала или преди това. За фото заснемане на Кръщене в Цалапица се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Храм „Свети Николай Летни“, село Строево

Село Строево се намира на 15 км. от Пловдив в посока село Труд. Едно от заснетите кръщенета през 2022-ра ме отведе до този храм. Ритуала се проведе с предварително записан час от отец Милан, който съм срещала в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в град Пловдив. Изключително благ и приятен човек. Проведе ритуала изключително добре. Църквата не е много голяма, но все пак създадох снимки с различна гледна точка. Двора към църквата е доста симпатичен и позволи създаването на красиви фото спомени със семейство и гости на празника. За фото заснемане на Кръщене в село Строево се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Храм „Свети Никола“, село Катуница

Село Катуница се намира на 18 км. от Пловдив в посока Ягодово. Църквата разполага с автентична атмосфера. Ритуала се проведе добре. Пространството вътре не е много голямо. Двора към църквата дава възможност за снимки със семейство и гости на празника. За фото заснемане на Кръщене в село Катуница се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Храм „Света Троица“ в Асеновград

Асеновград е разположен на 20-на км. от Пловдив, а храм „Света Троица“ се намира на ул. „Пенчо Славейков“ 1 в центъра на Асеновград. Един от ритуалите, за които бях ангажирана като фотограф на кръщене през 2021-ва ме отведе там. Църквата не е много голяма, ритуала беше проведен в съкратен вариант. Дворчето към храма е малко, но въпреки това дава възможност за създаване на снимки след ритуала със семейство и гости на празника. За фото заснемане на Кръщене в Асеновград се заплащат транспортни разходи от Пловдив или се осигурява транспорт от страна на семейството, което желае да бъда фотограф на празника им.

Църква „Свето Успение Богородично“ в град Батак.

Град Батак се намира на около 60 км. от Пловдив, а църквата на ул. Априлци 16. Пристъпвайки прага на църквата се впечатлих от красотата и богатата орнаментика вътре. Олтара е изключително красив, пространството вътре е сравнително голямо, има възможност да се правят снимки от различни гледни точки. Ритуала, на който присъствах там бе проведен в дълъг вариант, това ми позволи да направя снимки, които изключително добре да разказват, какво и как се е случило. Църквата се намира в центъра на града, а празника след това продължи в ресторант намиращ се в курортното селище на Цигов Чарк. Семейството заплати допълнително транспортни разходи от Пловдив.

Храм „Света Троица“ в село Труд

Село Труд се намира съвсем близо до Пловдив, само на 11 км. разстояние от града. Храма е просторен и светъл, което позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Ритуала бе проведен по учебник, както има една дума. Има китно дворно пространство, даващо възможност да се направят мили семейни снимки след ритуала или преди това. За фото заснемане на това кръщене семейството заплати допълнително транспортни разходи.
В заключение мога да споделя, че в повечето храмове около Пловдив ритуала Свето Кръщение се провежда в дълъг вариант, който предпочитам от фотографска гледна точка, защото ми дава възможност да създавам разнообразни фото спомени за семействата. На разположение съм за всички вас, които бихте искали да се консултирате с мен относно някоя от горе изброените локации. От този линк може да разгледате кратки описания на вариантите за фото заснемане на кръщене. За резервация на дата, моля свържете се с мен, като позвъните на 0896 31 65 69 – Благовеста.