Църква за кръщене в Пловдив, коя да избера? Виж възможните, направи своят избор!

Църкви за кръщене в Пловдив.
Измина време, в което станах част от десетки ритуали Свето Кръщение. Запазих безброй моменти и емоции в снимки. Благодаря на семействата, които ме избират за фотограф на този неповторим празник. В следващите редове споделям впечатления от църквите, в които съм снимала до момента. Информацията е актуална към април 2023. Ще се радвам да ви бъде полезна, при избора на църква за кръщене в Пловдив.

Катедрален храм „Успение Богородично“

Разположен в сърцето на Пловдив, на ул. „Съборна“ 2 в Стария Град. През изминалата 2022-ра година имах възможност да снимам няколко кръщенки в този храм. Всички ритуали Свето Кръщение бяха проведени много добре със стандартно времетраене от около 45 минути. Вътрешното пространство на тази църква за кръщене е широко, което позволява спокойно да се запазят моменти и емоции от ритуала в снимки от различни гледни точки. Дворът към катедралния храм е благоприятен за създаване на фотоспомени със семейство и гости на празника ви след края на ритуала. В непосредствена близост има красиви кътчета, както за самостоятелни снимки на детето, така и за снимки с мама и тати. Прилагам няколко кадъра от това великолепно място за ритуал Свето Кръщение.

Храм „Св. св. Константин и Елена“ 

Разположен в Стария град на Пловдив, на пл. „Хисар капия“. Храмът е един от най-автентичните за мен, съхранява чудесна старинна атмосфера, а отец Петър винаги провежда ритуала изключително добре, като не пропуска нито една част. През 2022-ра имах възможност да бъда фотограф на един ритуал Свето Кръщение, който се проведе в тази църква за кръщене в Пловдив. Олтара е богат на орнаменти, вътрешното пространство не е много голямо, въпреки това могат да се създадат снимки с различна гледна точка. Двора към църквата е малък, но много симпатичен и дава възможност за създаване на чудесни снимки, както преди така и след ритуала. Визуално представям този храм с няколко кадъра.

Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”

Разположен на бул. „Копривщица“ 21. В тази църква за кръщене в Пловдив съм снимала няколко пъти, като последно това се случи през май 2022-ра година. Трудно мога да скрия, че този храм е един от любимите ми в града, защото има светъл олтар и големи стъклени арки през които влиза естествена светлина. Наред с това всички кръщенки, които съм снимала там са били провеждани със стандартно времетраене около 45 минути. Вътрешната част е обширна, което ми позволява да снимам от различни гледни точки. Към храмът има дворно пространство, в което след края на ритуала може да почерпите гостите си с празнична погача, а също така да се създадат красиви фотоспомени със семейството и гости на празника ви. В непосредствена близост има ресторанти с детски центрове и площадки към тях, в които има възможност да продължите тържеството. А при желание за по-голяма семейна фотосесия може да се използва алеята, която води към Братската могила.

Храм „Св. Климент Охридски“

Намира се в квартал Христо Смирненски на ул. „Ранни лист“ в град Пловдив. Вътрешното пространство не е голямо, но позволява да се създават снимки от различни гледни точки. Ритуалите, които съм снимала там са се провеждали изключително добре със стандартно времетраене от около 45 минути, което ми позволява спокойно да създавам фотоспомени за вас от ключовите моменти на ритуала. Последното кръщене, което снимах там се случи през септември 2022-ра година. Парковото пространство до църквата дава възможност за самостоятелни и семейни снимки на детето. В непосредствена близост се намира ресторант-пицария Стелмо, в която тържеството може да продължи.

Храм „Св. Георги“ 

Тази църква за кръщене в Пловди се намира на ул. „Янко Сакъзов“ 15, кв. Мараша. Последното кръщене, което съм снимала там, се е случило през август 2019-та. Храмът е просторен и светъл, олтара притежава богата орнаментика, което на мен ми допадна изключително много. Пространството вътре позволява създаването на снимки от различни гледни точки. Разполага с достатъчно голям двор, идеален за самостоятелни снимки на дететето, както и за семейни снимки с гости на празника ви.

Храм „Свето Преображение Господне“

Този храм е по-известен, като църквата в Тракия. Ще го откриете на ул. „Недялка Шилева“ в кв. Тракия на град Пловдив. През предходната 2022-ра година го обновяваха, в резултат вътрешното пространство изглежда по-добре. Ритуалите, които съм снимала в този храм са се провеждали от различни отчета, като някои от тях са си позволявали да съкратят ритуала, но това не ми е попречило да създам красиви фото спомени за семействата избрали ме за фотограф на техния празник. Един единствен път ми се случи, ритуала да бъде съкратен драстично и изнесен, като скоропоговорка, поради факта, че семейството закъсня, а след тях имаше записан ритуал за църковен брак, което наложи драстичното съкращаване. Пространството вътре е достатъчно, за да се създават снимки от различни гледни точки. Храмът има хубава фасада и приветливо пространство около него подходящо за снимки със семейство и гости на празника.

Храм „Св. Възнесение Господне“

Тази църква за кръщене в Пловдив е по-известна, като Св. Спас зад Военна болница. Ще я откриете на ул. „Славянска“ 14, Каменица 1. Повечето ритуали, които съм снимала там са били провеждане добре, но някои от тях доста съкратени, това ограничава възможностите за съдаване на снимки. Стандартно времетраенето на един ритуал е около 45 минути, а в тази църква ми се е случвало да се проведе в рамките на 20 минути. Снимките по-долу са от ритуал проведен там през септември 2022-ра година. Олтара е доста тъмен, но в средата на храма от две страни има големи прозорции от които влиза достатъчно дневна светлина, за да се снима и без светкавица понякога. Вътрешното пространство позволява създаването на снимки от различни гледни точки. Храмът разполага с дворно пространство предоставящо възможност да се направят хубави снимки със семейство и гости на празника, когато времето и обстоятелствата ги позволяват.

Храм „Света Преподобна Петка“

Ще откриете храмът в централната част на град Пловдив, на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 10. Случи се да снимам там през май 2022-ра за първи път в кариерата си на детски фотограф за фотозаснемане на кръщенета. Приятно изненадана останах от отношението на отеца към мен и семейството, което ме избра за фотограф на ритуала Свето Кръщение. Той бе проведен много добре със стандартното време от 45 минути. Пространството в храма е обширно, но мястото около купела за кръщаване е ограничено, въпреки това има възможност за създаване на снимки от различни гледни точки. Дворът към храма е малък, но симпатичен за снимки със семейство и гости на кръщенето.

Храм „Света Неделя“

Храмът се намира в Стария град на Пловдив, на ул. „Петко Рачев Славейков“ 40, възможно е да се влезе и от ул. „Цар Иван Шишман“. Снимките които виждате по-долу от тази църква за кръщене в Пловдив са от 2019-та година, поради факта, че семейството чийто ритуал снимах през 2022-та година там имаше изискване за конфиденциалност на снимките. Олтара е доста тъмен, но пък пространството вътре е обширно и позовлява заснемане от различни гледни точки. Последният ритуал, който заснех там бе проведен в съкратен вариант, което не ми допадна защото ме ограничава в създаването на снимки от ритуала. Снимките по-долу са от ритуал, който бе проведен без да бъдат пропускани ключови моменти. Двора към храмът е голям и предразполага за заснемане на индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на кръщенето.

Храм „Света Великомъченица Марина“

Разположен в центъра на град Пловдив, на ул. „Доктор Георги Вълкович“ 7. Снимките по-долу са от далечната 2018-та и от кръщене, което се случи на 17 юли, денят в който се чества Света Марина. Не само вътрешното пространство, а ѝ дворното беше пълно с хора дошли да присъстват на тържествената литургия по повод празника на светицата. Въпреки тези обстоятелства кръщенето продължи над обичайните 45 минути за ритуала. Двора към този храм е приветлив и позволява създаването на самостоятелни снимки на детенцето и общи такива със семейството и гостите на ритуала.

Храм „Свети Свети Апостоли Петър и Павел“

За ориентир към този храм се ползва местоположението на Търгоовската гимназия в Пловдив, която е в непосредствена близост до централната част на градът. Намира се на улица „Никола Петков“ 2, която е зад Търговската гимназия и се извива нагоре към тепето. Вътрешната част на храма е просторна, което позволява създаването на снимки от различни гледни точки. Олтарът е тъмен, но от двете страни по дължина на храма има големи прозорци от които при ясно и хубаво време влиза обилно количество дневна светлина. Сред фотографската общност в града е „известен“, като бързата църква. Последният ритуал, който снимах там беше на 15 август 21-ва година (голяма Богородица) в 13 часа на обед и бяхме 6-ти поред, което доведе до съкратен ритуал. Това не ми попречи да създам красиви снимки от ритуала, но повечето време е за предпочитане. Църквата разполага с дворно пространство даващо възможност за създаване на семейни снимки преди или след ритуала.

Храм „Свети Иван Рилски“

Ще откриете храмът в квартал Кършияка на ул. „Васил Левски“ 85 в град Пловдив. През 2022-ра година имах възможност да снимам в тази църква за кръщене в Пловдив. Вътрешното пространство на църквата е обширно, което позволява създаването на снимки от различни гледни точки. Олтара е тъмен, което на мен не ми допада съвсем от чисто фотографска гледна точка. Фотографите сме зависими от светлината, колкото повече, толкова по-добре. Ритуалите, които съм снимала в този храм все са били провеждани по бързата процедура, което ме ограничава в създаването на снимки от ритуала. Двора към храма е достатъчно голям и позволява да се правят индивидуални снимки на детето и общи такива със семейство и гости на празника.

Храм „Света Троица“

Този храм е разположен в кв. Кичук Париж на ул. „Архимандрит Евлоги“ 1А в град Пловдив. Доста пъти съм снимала кръщене в тази църква. Правило ми е впечатление, че на големи християнски празници се редуват двама отци, които водят ритуалите едно след друго. Случвало се е да не съблекът детето, когато дойде време за кръщаването в купела, а да го потопят с дрехите, но като цяло ритуалите са се провеждали добре. Пространството вътре не е много голямо, но позволява да се направят снимки от различни гледни точки. Прилежащия двор е доста симпатичен и има възможност за създаване както на самостоятелни снимки на детето, така и на общи със родители и гости на кръщенето.

Параклис „Свети Георги“

Разположен в квартал Лаута на ул. „Поручик Боян Ботев“ 238 в посока към квартал Тракия на град Пловдив. Един единствен ритуал съм снимала тук, проведе се на Гергьовден през 2021-ва година. Кръщенето бе проведено добре от отеца, който съм срещала в голямата църква в Тракия. Пространството вътре е доста малко, което ограничава възможността да се снима от най-различни гледни точки. Олтара е светъл, което на мен ми допадна от чисто фотографска гледна точка. Към параклисът има малко дворно пространство, което е подходящо за създаването на семейни фотоспомени с гости на празника ви.

Храм „Св. Харалампий“

Намира се в квартал Мараша на ул. „Митрополит Натанаил“ 18, град Пловдив. Снимала съм кръщене там един единствен път, случи се през август 2019-та година. Храмът е малък, но въпреки това има възможност да се направят снимки от различни гледни точки. Отецът, който проведе ритуала добре съм го срещала в голямата църква в квартал Тракия. Към църквата има малко и китно дворче в което е възможно да се направят снимки с детето преди или след ритуала.

Храм „Свети Атанасий“

Ще откриете този храм в един от крайните квартали на Пловдив, а именно кв. Прослав, улицата е „Елена“ 26А. Вътрешната част на храма е доста приятна, не е много голям, но има възможност за създаване на снимки от различни гледни точки. Ритуалът, който снимах там бе проведен изключително добре, в предпочитания от мен дълъг вариант. Към храмът има малко и китно дворче, в което могат да се направят снимки след края на ритуала. В конкретния случай снимах през октомври месец, денят беше мрачен и дъждовен.

Храм „Свети Илия“

Още един храм разположен в краен квартал на град Пловдив, кв. Изгрев, ул. „Храбрец“ 17А. Храмът е малък, но разполага с пространство за снимки от различни гледни точки. Отецът и жените, които служат там се бяха постарали да направят красива и празнична украса. Ритуалът, който снимах там бе проведен със стандартно времетраене. Църквата разполага с китно дворно пространство, което е подходящо за създаването на снимки за спомен от кръщенето.
Какво Ви е необходимо за ритуала Свето Кръщение? Голяма хавлия, която може да бъде избродирана с името на Кръщелника. Сапун, който е необходим за самия ритуал. Голяма свещ, която Кръстника или Кръстницата държи от името на детето. Шишенце пълно с олио или зехтин (миро). Шишенце за светена вода, след ритуала вие или отецът отсипва от светената вода в шишенцето и си го запазвате. Кутийка за косичка, в която да съхраните кичура коса, който се отрязва по време на ритуала. Кутийка за кръстчето, което се освещава и може веднага да бъде сложено на детето. Пита за почерпка след ритуала. Бурканче с мед, в което ще е удобно след ритуала гостите, да си топнат залче от питата. Папка за Кръщелно свидетелство.
Какво остава за Църквата? Бутилка червено вино, хавлиена кърпа за свещеника, бутилка олио или зехтин. Възможно е да Ви поискат цвете, най-често чимширена китка вързана по традиция с червен конец или свита с червено цвете в средата, за поръсване.
А, ако сте любопитни за манастирите и църквите около Пловдив, в които също е възможно да организирате Свето Кръщение за детето си то може да посетите следния линк.
Някои съвети, които мога да дам от опит, за да мине празника ви по възможно най-добрия начин са:
* Запишете час за ритуала съобразен с режима на детето. Едни от най-хубавите снимки по време на кръщенка, се случват, когато детето е спокойно, наспано и нахранено.
* Постарайте се, да дойдете поне 10-15 минути по-рано преди началото на ритуала. В месеци, когато се правят често Кръщенета и Църковни бракове, закъснявайки за часа, който сте записали, има огромен риск ритуала да бъде съкратен и изкаран по бързата процедура. Вярно е, че има случаи, когато самите отчета съкращават ритуала, но преди да запишите час, интерисувайте се, за това, как преминава ритуала и колко време отнема, масово стандартната продължителност е 45 минути.
* Вие, като родители бъдете спокойни, наблюденията са ми, че колкото повече се притеснявате, как ще премине празника, толкова повече децата усещат притеснението ви и също се разстройват.
На разположение съм при възникнали въпроси, за всеки от вас, който би искал да се посъветва или обсъди неща свързани с провеждането на ритуал Свето Кръщение. От този линк, може да разгледате кратки описания на вариантите за фото заснемане на кръщене. За конкретна информация относно свободни дати, моля позвънете на 0896 31 65 69 – Благовеста или се свържете с мен през формата за контакт.